Na wczorajszy niedzielny obiad zupełnie spontanicznie postanowiłam zrobić coś czego jeszcze nigdy sama nie gotowałam, co prawda znam ten smak, ale przyznam, że schab przeważnie jest dla mnie za suchy i bez smaku. Tym razem w myśl gotowania instynktownego zaszalałam z przyprawami i efekt mnie samą zaskoczył.
Porcja dla 4 - 6 osób
Potrzebne sprzęty:
ostry nóż
garnek żaroodporny lub żeliwny
patelnia (ewentualnie gdy nie ma garnka żeliwnego, w którym można zarówno gotować na piecu jak i umieścić go w piekarniku)
duża miska na marynatę
Potrzebne składniki:
1kg schabu
1 łyżka papryki w proszku
2 łyżki majeranku suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
2 łyżki oleju
1/4 kostki margaryny do pieczenia
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
przyprawa maggi lub sos sojowy
kostka grzybowa
garść śliwek suszonych
1 łyżka śmietany 18%
W mięsie zrobić nacięcie nożem, to będzie nasze miejsce na faszerowanie. Przygotować marynatę z majeranku, tymianku,papryki, czosnku, oleju, maggi, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Mięso natrzeć dokładnie marynatą, również w kieszeni na farsz śliwkowy. Marynować ok 1 godzinę w lodówce. Gdy mięso nabierze aromatu marynaty należy je nafaszerować śliwkami. W rozgrzanym naczyniu opiec mięso z każdej strony, po ok 10 minutach podlać bulionem grzybowym(ok 250 ml), poddusić ok 5minut i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Piec w 180 - 200 stopniach.
Po upieczeniu mięsa przestawić garnek na piec i zredukować sos aż zacznie się zagęszczać, dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Gotowe! Smacznego!
Magda
A mozna bez sliwek, bo wiem, ze u mnie one nie przejda. W tamtym tygodniu robilam schab w zeliwnym garnku i jestem zdesperowana, bo schab zawsze wychodzi mi suchy i w koncu nikt go nie je :/ , wiec raczej unikam jego kupowania.
OdpowiedzUsuńschab tak ma, że jest dość suchy i tej konsystencji chyba nie można całkiem zmienić, ja toleruję ten nadziewany bo owoce z nadzienia dają mu trochę soczystości i przełamują smak. Może pomyśl o morelach lub innym nadzieniu?
OdpowiedzUsuń